Včelí med a člověk

 
MÁTE RÁDI MED?  ANO?  To je dobře!
 
Med je příjemná potravina, která vyjasňuje mysl a prodlužuje život. (Askepiades – starořecký lékař). V medu nám příroda dala jeden ze svých nejlepších a nejvzácnějších darů (Zander). Pravidelné denní užívání medu v malých dávkách upevňuje naše zdraví a posiluje imunitu lidského organizmu. Je to dobrá a výrazná prevence hodnotným přírodním produktem. (Výsledek lékařských výzkumů uplynulých desetiletí).


KUPUJTE MED PŘÍMO OD VČELAŘE!

MED, koupený přímo u dobrých včelařů, které osobně znáte, kterým důvěřujete a na jejichž poctivost se můžete spolehnout, je zárukou jeho vysoké kvality! Dobrý včelař má zdravé včely, med správně ošetřuje, skladuje a dodržuje zásady hygieny. Každý med po určitém času zkrystalizuje, není to závada, ale záruka kvality! Med necukernatí!


MED A EVROPSKÁ UNIE

Od května 2004 jsme v EU. Ve vyspělých zemích nejen Evropy, ale celého světa je obvyklé, že cena medu přímo od včelařů je až několikrát vyšší, než v supermarketech. V naší republice je situace opačná. Přitom náš český med je vysoce kvalitní a v zemích EU velmi žádaný – zvláště v Německu a Severských zemích. Je normální i morální – za zaručenou a špičkovou kvalitu medu požadovat a zaplatit přiměřeně vyšší cenu.


CO JE MED?

Med je hodnotná a vzácně vyvážená potravina přírodního charakteru, která vytvořena společenstvím včel ze sesbíraných sladkých šťáv rostlin – nektaru, nebo medovice na živých částech rostlin (stromů) a kterou včely přetvářejí, kombinují a obohacují svými specifickými látkami, ukládají a nechávají zrát v plástech. Různé druhy kvalitního medu jsou prakticky stejně hodnotné. Liší se barvou, chutí, vůní apod. - ale vždy je to MED = hodnotná přírodní potravina a lidový lék. Med odpovídá zdravé výživě a zvyšuje odolnost lidského organismu.

Užívejte med denně po malých dávkách – uchováte a upevníte si svoje zdraví.

Med prospívá dětem, sportovcům, dospělým i starým lidem – nemocným i zdravým.

V kvalitním medu je zdraví a síla!
 


Který med je kvalitnější – květový, nebo medovicový (lesní)?

 
KVĚTOVÝ MED
 
je přírodní koncentrát nektaru z květů rostlin, v převážné většině z rostlin léčivých. Je snadno stravitelný díky obsahu jednoduchých cukrů – glukózy a fruktózy. Osahuje pylová zrnka různých rostlin, které obohacují med o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky – rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky apod. Květový med je velice ceněn v lidovém léčitelství.


MEDOVICOVÉ (lesní) MEDY

jsou zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva obsažená v míze dřevin. V porovnání s květovými medy obsahují více fruktózy a dextrinů, ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků prospívajících lidskému organizmu. Mají charakteristickou velmi lahodnou vůni a chuť, pro kterou jsou tyto medy ceněné a žádané zvlášť v Evropě.


SMÍŠENÝ MED

je směsí určitého podílů medů nektarových – květových a medů medovicových – lesních. Proto obsahuje přírodní látky jak z nektarií např. léčivých rostlin, tak i cenné minerální látky a stopové prvky z lesních medů. Smíšený med má výhody květového i medovicového medu. Smíšený med je velice hodnotný, u nás značně rozšířený a oblíbený.


PASTOVÝ MED

je přírodní med upravený pouze mechanickým způsobem do krémovité konzistence bez jakýchkoli přísad. Je to plnohodnotný med, který si uchovává všechny svoje původní kladné vlastnosti a procesem pastování je obohacen o jeden další klad – v průběhu času již dále nekrystalizuje a zůstává v krémovitém stavu. Má světle bělavou až nažloutlou barvu a vynikající jemnou chuť. Snadno se roztírá, ale  neteče, proto se stává velmi oblíbeným. Krémové medy jsou velice oblíbené v Severní Americe.


KRYSTALIZACE MEDU

Znamená to nižší kvalitu nebo její porušení? V žádném případě ne!! Krystalizace je přirozená vlastnost všech medů, jen doba krystalizace je u různých medů různá. Do původního tekutého stavu lze zkrystalizovaný med uvést opatrným zahříváním ve vodní lázni. Pozor na dlouhodobější přehřátí medu nad 50°C. Tím by se zničily některé hodnotné látky, jejichž ztráta by měla negativní vliv na kvalitu medu.


SLOŽENÍ MEDU

Jednoduché cukry: fruktóza 30-38%, glukóza 26-33%. Vyšší cukry: sacharóza 1-10%. Enzymy, Vitamíny: B1,B2, B3, C. Organické kyseliny. Hormonální látky, Přírodní barviva, Minerálie: draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra, mangan, zinek a měď. Vonné látky.


USKLADŇOVÁNÍ MEDU

Vysoký obsah cukrů v medu má samo konzervační účinky. I přesto je nutné dodržovat určitá pravidla skladování. Med skladujeme výhradně v uzavřeném obalu (sklo, keramika, nerez apod.) v suché tmavé místnosti při teplotě do 25°C a relativní vzdušné vlhkosti nejvýše 70%. Med snadno přijímá cizí pachy i vzdušnou vlhkost. Negativně působí přímé sluneční paprsky.


NENÍ MED JAKO MED! NÁHRAŽKY A FALŠOVÁNÍ MEDU

Ve velkých obchodních řetězcích – v supermarketech nabízí různé druhy tzv. „medů“ i za levnější ceny.

Často se jedná o produkty nižší kvality, jak dokazují kontroly ČOI a ČZPI.

Bohužel, český občan často dává přednost nižší ceně před kvalitou.

Jsou známy i vysloveně kriminální podvodné případy, kdy fiktivní firmy dodávají na trh falzifikáty medu - chemicky upravené různé látky, které lze odhalit jen laboratorními rozbory. Jedná se fakticky o bezcenné sirupy, jejichž biologická a nutriční hodnota je prakticky nulová. Vaše obrana? – nekupujte falešný (často laciný) med – „NEMED“!


„SKLENICE MEDU – půl lékárny doma“

Prevence je lepší než léčení. Med zvyšuje přirozenou odolnost organizmu. Příznivě ovlivňuje krevní oběh, vyživuje srdce, obsahuje látky tvořící kosti. Pylová zrnka v květových a smíšených medech jsou zdrojem vitamínů. Med, zlatá lahodná potravina a lék, který byl kdysi výsadou králů a vladařů, si dnes může dopřát prakticky každý občan.

 

MED V LIDOVÉM LÉČITELSTVÍ (podle MUDr. Handla)

 

  • 01. Při rekonvalescenci po různých nemocech. Boj s nemocí je námaha organizmu - potřebujete
    spoustu energie. Dávat do mléka.
      
  • 02. Záněty horních cest dýchacích: med v teplém mléce nebo čaji s citronem proti infekci.
     
  • 03. Žaludeční vředy vzniklé překyseleností žaludku – snižuje sekreci žaludečních šťáv na polovinu.
    Na lačný 
    žaludek 1 lžíci denně.
     
  • 04. Nespavost: před spaním kávovou lžičku medu, večeřet v 17 hodin!
     
  • 05. Onemocnění jater a žlučníku-usnadňuje léčení ovocnými cukry. Zánět žlučníku: pravidelným
    užíváním medu může dojít k uklidnění.
     
  • 06. Žloutenka: denně med – případně míchat s ovocnými šťávami a vodou.
     
  • 07. Nedostatek krevního barviva (hemoglobinu): doporučuje se tmavý med, který obsahuje více
    železa, mědi a 
    hořčíku. Dávat do mléka nebo čaje denně 2 ořechy, 2 mrkve a lžíce medu.
    Dobré výsledky při chudokrevnosti.
     
  • 08. Přecitlivělé nervy: nejlépe lžíci medu ráno na lačný žaludek a lžíci medu večer před spaním.
     
  • 09. Pálení žáhy: užívá se místo jedlé sody.
     
  • 10. Při zácpě: před spaním kávovou lžičku medu – upravuje stolici.
     
  • 11. Při cukrovce: neškodí užívat denně kávovou lžičku světlého medu při dodržování ostatní diety.
     
  • 12. Poruchy trávení – plynatost: med upravuje trávení a zamezuje vzniku bolesti.
     
  • 13. Při nadbytku tuku v lidském organizmu: med obsahuje enzymy, které podporují trávení. Je tedy
    částečně 
    prostředkem proti otylosti.
     
  • 14. Těhotné ženy: mají zkonzumovat alespoň 5kg medu v průběhu těhotenství. Plod tak dostane
    látky potřebné 
    ke zdárnému vývoji.
     
  • 15. Novorozeňata a děti vůbec: je možné sladit i kojeneckou stravu květovým medem. Obavy
    z průjmu jsou 
    zbytečné. Med je prospěšný pro děti v každém věku. Není pravda, že med způsobuje
    zubní kaz. Naopak – med zdraví dětí velmi prospívá
    .

 

Med byl používán jako antibiotický obklad při otevřených ranách protože jeho složení neumožní přežít mikrobům.
 
Med byl používán k balzamování těl ve starověku.
 
Podrobnější rady a poznatky při používání včelích produktů k léčení najdete v knížce MUDr. Handl: „Včelí produkty ve výživě člověka“ a MUDr. Hajdukové: „Včelí produkty očima lékaře.“


Zajímavosti o včelách a medu


Medonosná včela

Medonosné včely jsou takzvaný sociální hmyz se stanovenou dělbou práce, kdy včela v závislosti na věku pracuje s vrstevnicemi vždy na jednom úkolu pro včelstvo. Každé včelstvo má královnu matku, dělnice a trubce.

  • Včely létají průměrnou rychlostí 21-24 Km/h.
  • Včela mává křídly rychlostí 180ti mávnutí za vteřinu.
  • V průběhu snůšky je průměrná délka života včely asi šest týdnů.
  • Včely dělnice jsou všechny ženského pohlaví.
  • Jedna včela nasbírá za celý svůj život asi 9 gramů medu.
  • K nasbírání 1 Kg medu pracuje 1112 včel celý svůj život.
  • K nasbírání 1Kg medu včely nalétají více jak 114.000 Km což je více jak třikrát kolem světa.
  • K nasbírání 1 Kg medu včely navštíví přibližně čtyři miliony květin.
  • K nasbírání 1Kg medu musí včela vyletět asi 3200x z úlu a při každé cestě nalétá více jak 10 Km.
  • Včely jednoho úlu navštíví denně přes 225.000 květin- jedna včela navštíví až několik tisíc květin.
  • Včely spotřebují asi 3,5 Kg medu k získání 0,5 Kg včelího vosku.
  • Průměrný úl se skládá z jedné královny, která v období snůšky klade až 2000 vajíček denně;
    přibližně 50.000 nebo více dělnic které 
    obstarávají všechnu práci, a několika set trubců (samců).
  • Královna se při oplodnění spojí až se 17ti trubci v průběhu tzv . snubního letu z úlu.
  • Královna si při svém snubním letu uschová sperma trubců na celý svůj život a z této zásoby
    poté čerpá. Královna uskuteční snubní let pouze 
    jednou za život.
  • V průběhu snůšky je průměrná délka života včely asi tři až šest týdnů. Tři týdny stráví prací
    v úle a tři týdny sbíráním nektaru a pylu.
  • Včelí bzučení způsobuje extrémně rychlé mávání křídel - až 11. 400 krát za minutu.